Drive to Survive
Drive to Survive
Wie is Schumacher?
Hürth-Hermülheim, 3 januari de dag dat de Duitser geboren werd. Schumacher was een Formule 1 coureur met een hele rijke carrière met veel wereldtitels en veel records. In deze biografie wordt zijn carrière van begin tot eind uitgelegd.
“The Edge of Greatness” letterlijk vertaald “De rand van de Grootheid”, werd geschreven door een van de meest gerenommeerde formule1 journalisten, James Allen. De Brit is sinds 2002 ook actief op de televisiezender ITV. Hier is hij commentator tijdens de raceweekends.
Het boek werd voor het eerst uitgegeven in 1999 maar natuurlijk is de Brit Engelstalig dus werd de biografie vertaald, dit gebeurde door Hans Keizer en Hajo Geurink.
Het Duitse fenomeen
Schumacher is een Duits fenomeen dat zichzelf heeft gecreëerd. Zijn afkomst was eenvoudig en armoedig, maar op het laatst overheerste hij de meest fascinerende en gevaarlijke sport.
Voor Schumacher begon het allemaal bij het welbefaamde circuit “Spa Francorchamps”. Voor hem een belangrijk circuit waar hij in 1991 zijn debuut maakte. Vervolgens behaalde hij er in 1992 zijn allereerste overwinning. Zijn carrière begon bij het team Benetton waar hij het talent in opkomst was. Hij behaalde zowel zijn eerste als tweede wereldtitel bij datzelfde team.
In 1996 besloot hij te kiezen voor iets nieuws en sloot hij zich aan bij het team van ferrari, hij bleef er tot 2009 waarna hij even wegstapte van de Formule1. Maar voor hij dat deed werd hij maar liefst 5 keer op rij kampioen met zijn Ferrari team.
Schumacher besloot in 2006 te “stoppen” maar eigenlijk laste hij een pauze in “Ronde na ronde zei ik mijn leven als coureur vaarwel. Dit was de eerste keer in mijn carrière dat ik me afvroeg: “Waarom doe ik dit? Waarom steek ik zoveel tijd in mijn werk terwijl ik liever thuis bij mijn gezin ben?” (Michael Schumacher, 2006).
Aangezien het boek is uitgekomen in 2007 wordt er niets vermeld over de terugkeer van het fenomeen en werd er gezegd dat dit zijn defenitieve einde was als courreur. Hij kwam in 2010 terug op de grid maar deze keer met Mercedes waar hij niet dezelfde resultaten kon neerzetten en geen wereldtitel meer behaalde. Hij stelde vragen bij zijn toekomst als F1 courreur en besloot dan ook om in 2012 definitief een punt achter zijn carrière te zetten.
Ook niet in het boek vermeld maar interessant om het over te hebben is het ski-ongeval dat de jonge Duitser in 2013 voorhad. Hierdoor hing zijn leven aan een zijden draadje, tot op het heden weet niemand hoe het met hem gesteld is.
Waarom dit boek?
Het boek is een echte aanrader, je ziet de positieve en leuke kanten van het leven van de Duitser zoals de overwinningen die hij behaalde. Maar natuurlijk heeft elk positief verhaal ook zijn negatieve kantjes. Zoals het verlies van één van zijn conculega’s Ayrton Senna. Een man die er voor zorgde dat de sport nu veel meer veiligheidsmaatregelen heeft genomen, alleen jammer dat hiervoor iemand moest overlijden.
Gelijkennis of verschil?
Zowel de gelijkenissen als verschillen zijn aanwezig. Hij was vooral een lefgozer die veel aandurfde. “racen is leven en leven is risico’s nemen” (Mika Häkkinen), zelf ben ik niet echt iemand die snel risico’s zou nemen in het leven. Natuurlijk zijn er ook gelijkenissen, ook al beoefende hij een heel ander soort sport. Één van deze gelijkenissen is het alles over hebben om zo goed mogelijk te presteren.
Het leven is kort
De grootste levensles die je er uit kan halen is misschien wel dat het leven korter is dan je kan verwachten. De topsporter was dag in dag uit bezig met een risico sport en hield hier wel enkele blessures aan over maar nooit iets heel ernstig. Wanneer hij ging skiëen met zijn familie liep het mis. Zo zie je maar dat het leven op onverwachtse manieren ten einde kan komen en je moet genieten van elk moment dat je te wachten staat.
Allen, J. (2007). Michael Schumacher: De biografie. Utrecht: Bruna uitgevers.
Comments
Post a Comment